Najveće zablude o programerima u Srbiji

Najveće zablude o programerima u Srbiji

Author: Nemanja Čedomirović

Pitanja i dileme potencijalnih studenata:
Zašto neko studira 4 godine ako može da se zaposli posle coding boot kampa?
Kako je moguće naučiti dovoljno za zaposlenje za samo 10 nedelja?
Cela priča zvuči kao prodavanje magle.

Evo pre desetak dana sam pričao sa prijateljem koji je univerzitetski profesor. I on je konstatovao da, ako mi možemo iškolovati kandidata za 10 nedelja, onda oni tamo na fakultetu sigurno nešto rade pogrešno pošto je njima potrebno 4 godine. Ovo poređenje je jednako onom poređenju (koje sam čuo dosta puta) kada naše dete iz neke od najboljih beogradskih elitnih gimnazija ode u selo u Americi i tamo bude jedan od najboljih učenika.

Dakle, radi se o situacijama gde se porede babe i žabe (ili apples and oranges). Univerziteti školuju za drugu vrstu posla. Takođe, naša deca iz elitnih gimnazija bi se odlično pokazala i po srpskim seoskim školama.

Razjasniću situaciju poređenjem IT domena sa medicinom.

IT industrija je šira po broju poddomena od medicine, a unutar IT postoje specijalizacije i za mnoge poddomene. Evo samo nekih koji mi prvi padaju na pamet: front end, back end, compilers, distributed processing, reliability, databases, operating systems, graphics, artificial intelligence, computer vision.

Hirurg nema isti posao kao lekar opšte prakse. Lekar opšte prakse upućuje pacijenta kod specijaliste. Takođe, lekara opšte prakse ima mnogo više nego hirurga.

Tako je i u svetu IT-a. Četvorogodišnji fakultet daje širinu i teorijsku osnovu tako da studenti mogu jednog dana da postanu neurohirurzi (machine learning/computer vision u svetu IT-a). Mnogi misle da je teorija beskorisna i da ne doprinosi radu. To je apsolutno netačna konstatacija. Teorija jako pomaže u rešavanju najtežih inženjerskih problema u IT-u. Svi ključni poddomeni računarstva imaju jako dobro izgrađenu teorijsku osnovu.