Bilo je intenzivno, ali da mogu da vratim vreme, ponovio bih sve

Bilo je intenzivno, ali da mogu da vratim vreme, ponovio bih sve

Autor: Marija Najdanović

Emil se ni u čemu nije pronašao dok nije počeo da programira. Nakon odustajanja od studija turizma i hotelijerstva, odlazi u Švedsku i po povratku u Srbiju odlučuje da se prekvalifikuje i postane programer.

Emile, predstavi nam se u par rečenica.

Ja sam Emil Bisak, imam 30 godina. Zapravo, za par dana punim 31. Radim kao frontend developer u kompaniji Unimaze Software. To je islandska firma u Beogradu i tu radim skoro dve godine. Sad u maju biće tačno dve godine.

Jesi li studirao nešto pre nego što si započeo školovanje u BIT-u?

Nisam, upisao sam turizam i hotelijerstvo, ali mi se nije dopalo, pa sam to batalio. Radio sam razne poslove, išao sam i u inostranstvo, u Švedskoj sam radio na nekim poslovima. Čak sam završio i za kamion, ali to nikada nisam radio. Prosto se ni u čemu nisam pronašao dok nisam krenuo da programiram. Tek mi se to dopalo. Prvo sam krenuo sam da učim i učio sam nekih 6 meseci, pa sam upisao Krojačevu školu. To je isto frontend, ali tamo se ne radi toliko JavaScript, nego više HTML, CSS, Bootstrap... Tu sam utvrdio znanje HTML-a i CSS-a i počeo da učim JavaScript. E, baš u tom momentu je država raspisala konkurs za prekvalifikaciju, preko koga sam i “upao” u BIT. Prošao sam sve krugove selekcije i upisao sam BIT. Nakon završetka kursa, učio sam i dalje sam i našao posao u firmi u kojoj sam i sada.

Sjajno! Možeš li da mi sumiraš svoja iskustva, koja si poneo iz BIT-a.

Jako sam zadovoljan. Iskreno, teška je obuka, ali vredi. Da nije bilo tako, ne bih danas bio na nivou na kakvom jesam sada, to je sigurno. Intenzivno je jako, ali ja sam se na to pripremio. Predavači su super. Oni su nam stvorili uslove koje ja sada imam na poslu. Na kraju obuke, bukvalno smo bili “bačeni” u vatru kao prikaz onoga kako će nam biti na poslu, što je sada, iz ove perspektive meni baš super, jer kada sam krenuo da radim, ja sam već bio spreman za sve izazove koji su bili postavljeni preda mnom. Teže je, naravno, na poslu, jer ti treba vremena da se upoznaš sa aplikacijom, ali nekako sam bio obučen za posao baš dobro.

A reci mi, ti sada, šta tačno radiš u kompaniji Unimaze Software?

Radim frontend, radim React, JavaScript i naravno sve ostalo što ide s tim, HTML, Less, CSS... To je ono što sam naučio u BIT-u. Nakom toga sam naučio Redux i TypeScript, i sada sve to primenjujem na poslu. U BIT-u sam baš dobro naučio JavaScript i osnove React-a, pa sam to znanje još unapredio nakon kursa.

Od momenta od kada si završio kurs u BIT-u, do momenta kada si našao posao, koliko vremena je prošlo?

Problem u traženju posla u IT-u je to što ima malo ponuda za juniore. Svi žele seniora da zaposle. Išao sam na desetak razgovora, i na dosta razgovora sam stizao do poslednjeg kruga, ali su uvek zapošljavali nekoga sa iskustvom. Na razgovor za posao u Unimaze Software-u otišao sam na preporuku, takođe sam prošao sve krugove razgovora, ali su na kraju izabrali mene i sada sam već medior u istoj firmi.

Koja si ti generacija BIT-a?               

Ja sam treća generacija. Upisao sam 2018. Krenuli smo sa predavanjima u aprilu i krajem juna smo završili. Međutim, kada sam završio, nisam odmah počeo da tražim posao. Posle BIT-a mi je trebalo malo odmora, bukvalno mesec dana ništa nisam radio. Možda je to bilo i previše, ali meni je baš bilo potrebno. Sada mislim da bih se odmarao nekih nedelju, dve, čisto da napunim baterije. Posle tog odmora sam nastavio da učim i početkom 2019. sam počeo da tražim posao. I zaposlio sam se u maju 2019, tačnije 1.maja.

Ti si praktično za godinu dana izmenio svoj život. U aprilu je krenuo kurs, i već u maju mesecu sledeće godine imao si posao. To je sjajno!

Mene zanima šta ti je bilo baš najteže u toku #bitbootcampa?

Intenzitet kursa mi je bio najteži, ali ako to zanemarimo, kao najteže bih izdvojio treći i poslednji mesec kursa. Tada sam imao osećaj da u glavi više nemam mesta za novo znanje.

Ali da možeš da vratiš vreme i da se pred tebe stavi izbor, da li bi ponovio sve?

Naravno! BIT daje jako dobru osnovu znanja, zato svakome ko me pita šta da upiše, a da se bavi frontendom, ja preporučim BIT. I svakome napomenem da se spremi, jer je baš intenzivno.