Hteo sam boot camp i to sam dobio. Radili smo osam sati dnevno najmanje, a često i duže

Hteo sam 'boot camp' i to sam dobio. Radili smo osam sati dnevno najmanje, a često i duže

Autor: Pavle Knežević

Intervju - Dalibor Delipara, 29 godina

Dado je završio Ekonomski fakultet, posle čega je otišao u Linc na master studije, da bi se nakon toga u BiH zaposlio kao komercijalista. To mu nije bilo dovoljno, niti je bio zadovoljan, jer voli da se unapređuje i da stalno uči.

„U Austriji sam radio kao obezbeđenje, a po povratku u Bosnu sam se zaposlio u komercijali. Prodavao sam građevinsku robu, uglavnom alate. Ali, nisam mogao da budem zadovoljan tim poslom jer volim da učim, volim da se unapređujem. Tu posle mesec-dva naučiš sve što možeš i sve što ti posle toga ostane jeste kako da budeš efikasniji, ali ne i da učiš nove stvari. Zato sam počeo da tražim nešto novo, a hteo sam nešto u oblasti IT-a. To mi se sviđa jer se stalno uči nešto novo, a takođe imam kontrolu nad svojom karijerom“, priča Dalibor.

Zbog tempa učenja mu se najviše svideo format ’but kempa’ (Boot Camp), jer tu može najviše da se nauči za najkraće vreme. Čuo je za BIT, pogledao reference, a jedna od važnijih je bila ime osnivača Dragana Tomića, „jakog imena“ u industriji. Tada se upisao i počeo da uči. Tempo uopšte nije bio lak.

„Prijao mi je tempo učenja, hteo sam ’but kemp’ da bih što više naučio za kratko vreme, a to sam i dobio. Radili smo osam sati dnevno najmanje, a često i duže i tu sam dobijao veliku količinu informacija. Nekada sam morao da uzmem pauzu i odem u sobu za odmaranje da odsedim i sačekam da se sve slegne. U BIT-u je stvarno bilo sve super, bez neke lažne kurtoazije. Cela ekipa ovde bila je otvorena, bez ikakvih skrivenih namera, predavači su nam uvek izlazili u susret, jer je i za njih sve ovo bilo novo. Posle tih osam-devet sati rada smo ostajali da učimo, u zavisnosti od gradiva, ali tri-četiri sata sigurno“, preneo je Dado svoje utiske.

Image

Ali, nije samo znanje ono što je stekao ovde, u BIT-u je upoznao nove prijatelje.

„U kontaktu smo i dalje mi polaznici, razmenjujemo informacije, iskustva, imamo zajedničke grupe…“.

Nakon kursa, Partner Centra za razvoj IT karijere studenata Bita ITKonekt poslao je Daliborov CV zainteresovanim kompanijama.

„Dobio sam praksu u Sagi. Sada sam praktikant, a očekujem da dobijem juniorsku poziciju kada prođe određeni vremenski period, koji traje između mesec dana i šest meseci. ’Master plan’ mi je bio da otvorim svoj biznis, jer mi nije želja da radim za druge. Ma, moj ’master plan’ je da zavladam, hahaha“, završava Dalibor priču kroz smeh.