ML kurs je veliki korak za BIT

ML kurs je veliki korak za BIT

Autor: Dragan Tomić

Pre dve nedelje smo okončali prve dokvalifikacije u domenu mašinskog učenja. Dokvalifikacije iz mašinskog učenja su za BIT veliki korak ка ostvarenju vizije. Od samog početka smo govorili da je BIT škola koja donosi najbolje iz industrije i najbolje iz formalnog obrazovanja. Naša ideja je da BIT bude mesto koje okuplja najveće stručnjake iz industrije i akademije, mesto na kome se u zdravom okruženju najmodernijim metodama prenose vredne i praktične veštine.
 
Počeli smo sa intenzivnim bootcamp-om ali naši ciljevi su znatno viši.

Zašto je ovo bitan korak napred za sve nas?

  1. Mašinsko učenje je jedanod najatraktivnijih domena u našoj industiji. Kada se pogledaju svetski trendovi: a) rast investicija u domen veštačke inteligencije b) investicije u obrazovanje vezano za veštačku inteligenciju c) rast vrednosti kompanija koje su u domenu veštačke inteligencije d) vrednovanje ljudi i timova koji su osposobljeni u domenu veštačke inteligencije, prilično je lako zaključiti da je to domen kome se treba posvetiti i koji će igrati dominantnu ulogu u budućnosti. Da citiram Krisa Bišopa:

    "There are engineers who are doing machine learning and those who will be doing machine learning".

  2. Jedan od ciljeva naših aktivnosti je bolje pozicioniranje domaće IT scene u svetskim tokovima. Drugim rečima, naši timovi će moći mnogo bolje da se poziciniraju u lancu vrednosti ako imaju znanje u domenu mašinskog učenja.  Percepcija naše IT industrije je uglavnom vezana za razne forme outsourcing-a. Sa razvojem znanja u najnovijim domenima kao što je mašinsko učenje,naš dugoročni cilj je dizanje vrednosti cele naše IT scene.
  3. U našoj zemlji postoji izvestan broj stručnjaka u mašinskom učenju, jedan broj je u industriji i sličan broj u akademiji. Kad se posmatra agregirano, znanje postoji,ali je zaključano u silosima - u kompanijama, na fakultetima i institutima. Kompanije nemaju preteranu motivaciju da prenose znanje,a fakulteti nemaju dovoljno jak odnos sa industrijom. Ovaj kurs je bitan jer se vrši prenos znanja koje je stečeno u industriji i akedemiji na ljude koji su već deo industrije. Dakle, fuzija i disiminacija postojećeg znanja ljudima koji mogu to znanje da primene u postojećim timovima.

***

Realizovali smo prvu iteraciju kursa. Naši polaznici su naučili neke od najmodernijih tehnika i osposobljeni su da se dalje usavršavaju i primenjuju novo znanje. Nadamo se da je ovo samo početak ida će kurs mašinskog učenja u BIT-u biti bitna polazna stavka za mnoge u industriji koji pokušavaju da pozicioniraju svoje timove kao AI timove.