Zašto bootcamp format?

Zašto bootcamp format?

Autor: Dragan Tomić

Jedno od najčešćih pitanja koje dobijamo je zašto je škola organizovana u bootcamp formatu. Na ovo pitanje se može odgovoriti na više nivoa jer postoji više razloga za konkretno ovaj format.

Primeri bootcamp formata

Pre svega, bootcamp format se koristi u raznim domenima kao mehanizam za velike promene ili za uvođenje u novi sistem. Na primer, kompanija Facebook ima super intenzivan bootcamp za sve nove zaposlene. Ideja je da oni shvate neke od osnovnih principa rada u toj kompaniji. Iako su svi novi zaposleni odlično tehnički potkovani, oni kroz takav način rada uče kako da funkcionišu u konkretnom timu, kako i ko donosi odluke i koja su očekivanja kompanije od svakog zaposlenog.  Dakle, kroz tehnički rad se uči mnogo više

Korporacije koje lošije posluju ili koje moraju da naprave preokrete u strategiji, često organizuju "executive retreats" koji su takođe bootcamp format. Obično se timovi ljudi, koji moraju da formiraju jedinstvenu strategiju, odvajaju od ostatka ekipe i šalju na neko mesto gde nema distrakcija. Tamo se kroz rad, druženje i pregovore formiraju iz osnova drugačiji planovi. Ti planovi su rezultat istinske saradnje ljudi koji u normalnom okruženju ne bi izabrali da rade zajedno.

Sportisti pred početak sezone idu na pripreme. Poenta je dizanje fizičke spreme, ali podjednako je važno to što se na pripremama u stvari formira tim koji je spreman za buduće probleme. Isto tako, pred jako važne utakmice, sportisti idu u karantin. Poenta u ovom slučaju nije na fizičkoj spremi, već na izgradnji mentalnog plana i fokusa pred veliki meč.

Ranijh godina u našoj zemlji, svake godine se išlo na vojne vežbe. Koliko sam čuo od mog oca, radilo se o 10-15 dana u izolovanom okruženju, gde je cilj bio, ne samo podsećanje kako se koristi naoružanje, već izgradnja odnosa u jedinici koji bi potom, u slučaju nužde, bili neophodni da jedinica normalno funkcioniše.

I poslenji primer koji mi pada na pamet je vezan za studiranje u Americi. Tamo su svi studenti prve godine primorani da žive u domu. Ideja nije veća zarada za koledž, već je to proces indoktrinacije. Drugim rečima, univerzitet pokušava da (u neku ruku) namami studente ne samo na učenje gradiva, već na odrastanje. Ono se brže odvija u tom polu-haotičnom okruženju doma gde studenti mogu da se upoznaju i iskoriste ta poznanstva za brže razvijanje.

BIT Filozofija

Ključni cilj naše škole je zapošljavanje ljudi. Samim tim, mi smo optimizovali sve što je u našoj moći da našim studentima povećamo šanse za zaposlenje. Konkretno, naša želja je da u toku 2018. godine uspešno prekvalifikujemo između 100 i 200 ljudi.

Mi verujemo da bootcamp format sprema naše studente na život koji ih očekuje u IT industriji pošto se u tom formatu simulira radni dan u IT kompaniji:

  • Na početaku dana fokus je na rezutlatima od prethodnog dana i planu rada za taj dan. Onda sledi niz predavanja i vežbi gde je fokus na obavljanju posla i pravljenju raznih manjih projekata. To je uglavnom format u kom funkcionišu sve IT kompanije.
  • Kroz rad u parovima i diskusiju (koja je apsolutno najbitnija) studenti uče kako da prezentuju ideje i kako da komuniciraju sa kolegama.
  • Kroz bootcamp format razvijaju se razumevanje i prijateljstva između studenata što je veoma važna komponenta uspešnog rada u IT industriji. Mnogo je lakše podneti najveći napor kada se radi u grupi koja deli istu filozofiju. 
  • Za najproduktivniji neophodno je temu zatvoriti do kraja. Časovi u BIT-u nisu vremenski ograničeni. Profesori, dakle, mogu da prekinu ili produže rad u odnosu na kvalitet interakcije sa studentima. Time se ne gubi na menjanju konteksta, a vreme je znatno efikasnije iskorišćeno. Samim tim, časovi u bootcamp-u imaju daleko veću efektivnu vrednost nego na primer časovi koji se pohađaju u večernjim satima, nakon posla ili drugih aktivnosti.
  • Jedna od prednosti BIT-a je netehnički program. Taj program se sastoji od niza netehničkih formalnih prezentacija, ali većina tog učenja će se u stvari odvijati u diskusijama sa našim predavačima koji imaju iskustvo iz industrije i mogu da pomognu studentima da shvate kako se tehnologija i projekti odvijaju u realnom svetu. 
  • I za kraj, početak nove karijere je ozbiljan proces transformacije. Samim tim, toj promeni treba pristupiti maksimalno ozbiljno. Bootcamp format upravo omogućava maksimalnu ozbiljnost i posvećenost.