Realno, za dva meseca ne možeš da dobiješ kompletno znanje za programiranje, ali možeš dovoljno da uđeš u programersku priču

Realno, za dva meseca ne možeš da dobiješ kompletno znanje za programiranje, ali možeš dovoljno da uđeš u programersku priču

Autor: Pavle Knežević

Intervju- Tihomir Pavlović, 29 godina

Tihomir ima 28 godina, studirao je FON, radio je digitalni marketing, a onda je hteo znanje da dopuni programiranjem. Odlučio se za BIT i nije zažalio.

„Pre BIT-a sam studirao FON i radio malo digitalni marketing, to sam radio od kuće za firmu iz SAD. Samouk sam bio što se tiče toga i onda sam shvatio da to ne može baš da bude dugotrajno jer nije siguran posao. Bavio sam se malo i dizajnom i onda sam hteo da sklopim sve to zajedno sa FrontEnd developmentom i tako sam se odlučio za ovo... Što se tiče programiranja, interesovao sam se za to i ranije, još na fakultetu, ali nisam zagazio ozbiljnije, jer sam odabrao smer menadžment. Onda sam se pored drugara koji se bavi programiranjem odlučio da sve to spojim“.

A je l’ drugar radi isto ovo? FrontEnd?

„Ne, on radi BackEnd, ali smo bliski drugari, pa smo razgovarali i on me malo uputio u neke stvari i počeo sam sam da učim. Onda se ovde ukazala prilika, što je bolje, jer imaš nekog stručnog da ti pokaže. Za ovaj kurs sam čuo od tetke, ona je videla konkurs za prekvalifikacije. Prijavio sam se, prošao testiranja i završio ovde“.

I kako ti je bilo ovde?

„Fenomenalno! Družili smo se, učili…bilo je super“.

Je l’ bilo teško?

„Bilo je teško. U početku nije bilo toliko strašno jer sam bio upoznat sa tim osnovnim delom, a onda je postajalo sve teže, ali na kraju se isplatilo. Mislim, vežbalo se dosta i sad sve to što smo učili ovde primenjujem u firmi u kojoj radim“.

Posle BIT-a šta se dešava?

„Pa dešava se da sam prelomio u svojoj glavi da ne želim da sedim kući i navodno vežbam, već da odmah želim da se ’bacim u vatru’. Dobro, prvo sam sebi dao nedelju dana oduška, a onda sam krenuo da šaljem CV. Tu je interesantna priča, jer sam slao CV svuda redom, tako da nisam ni gledao datum isteka oglasa. Poslao sam tako jednoj firmi koja se javila i pitali su me gde sam video oglas, jer je istekao pre par meseci. Međutim, oni su u tom trenutku tražili nekog i pitali me da li bih došao na razgovor. Rekao sam ’naravno’, otišao tamo, pričali smo, iskreno sam im rekao šta znam šta ne znam, zato što su mi i sami rekli da su im dolazili ljudi koji pričaju da sve znaju, a ispostavilo se da nije tako. Oni su bili zadovoljni mojim bekgraundom i onim šta znam i šta hoću da radim i odmah su mi dali priliku. Proveo sam ceo dan sa njima, pa su mi dali mesec dana probno, to je bilo plaćeno. Posle mesec dana sam se uklopio i dobio posao“.

A koja firma?

System se zove, rade sve i FrontEnd i BackEnd. Nismo velika firma, ima nas sada osam zaposlenih, ali se radi“.

Kako je tamo?

„Super je, svi dogovori su ispoštovani i sam taj razgovor za posao bio je jako prijatan, nije bilo nekih situacija“.

Jesi li zadovoljan uslovima i platom?

„Da, da, jesam. Imam lep dogovor sa njima, a oni su pre svega zadovoljni mnome, kako radim, kako napredujem. Ja svaki dan učim i to mi odgovara, zadovoljan sam svim uslovima i imamo dogovor ne samo trenutni, nego i za par godina unapred“.

Super, sad si programer.

„Da, može se tako reći. A počeo sam da radim i BackEnd, tako da hoće da me ubace u tu priču jer su primetili da mi dobro ide. Širim svoje znanje na dalje“.

Da li bi preporučio BIT da te neko pita sad?

„Da, definitivno. Ovde je bilo baš prijatno, zaposleni su super, predavači fenomenalni. Meni je bila Anđelka predavač, ona je predavač sa iskustvom. A zanimljivo je, taj moj drugar koji se bavi programiranjem, on je bio na Matematičkom fakultetu. Igrom slučaja sam jednom otišao sa njim na predavanje i Anđelka je bila predavač i tamo.“.

A taj drugar šta sad radi?

„On je odavno uspešan programer...“

Eto, koga Anđelka dohvati, taj postaje uspešni programer.

„Da, da, ha, ha, ha, mada, on se žalio da je tamo bila baš stroga..."

Pa i treba, ko će da trpi vas štrebere?

„Ha, ha, ha, ali super je Anđelka i ostali su bili super. Ovo je brz i kvalitetan način da se uđe u celu priču programiranja. Mislim da nije dovoljno samo ono što se uradi u školi, mora da se dodatno radi na sebi. Da se neko ne zavara i uzme sam da uči, jer, realno, za dva meseca ne može da se savlada svo znanje, ali je dovoljno da se uđe u svet programiranja. Sa dosta stvari se čovek upozna i stekne iskustva“.