Neko bi rekao da je kod suvoparan i da nema kreativnosti, ali bogami ima, možeš da se iskažeš

Neko bi rekao da je kod suvoparan i da nema kreativnosti, ali bogami ima, možeš da se iskažeš

Autor: Pavle Knežević

Intervju - Ivan Nikolić, 33 godine

Ivan je dizajner iz Beograda. Počeo je od grafičkog dizajna, pa se prebacio na veb, a onda je, kako kaže, spletom okolnosti počeo da se interesuje za programiranje.

„Klijenti ne razumeju uvek da su sajtovi programiranje, misle da su to samo slike. Svi su mi tražili da pravim sajtove, a onda sam jednog dana pomislio: zašto ne bih ja to sam?“, počinje Ivan priču.

Pomoću raznih tutorijala, Jutjuba i drugih sredstava počeo je da uči HTML i CSS. Kupovao je knjige, čekao Sajam knjiga, a prijatelji su mu donosili i literaturu iz inostranstva. Uspeo je da savlada ova dva jezika, što je bilo dovoljno za manje jednostavne sajtove.

„Onda sam počeo Javaskript i video da je to malo zeznutije, ozbiljnije...Tu nisam mogao sebe da teram da radim dovoljnim tempom u kontinuitetu, jer bude teško. Zaglaviš, pa visiš po forumima, pitaš…Tu se malo obeshrabriš, ali onda sam ovo video.  Mislim da sam postigao maksimum koji sam mogao sam sa sobom i zato sam odlučio da upišem ovo. Za BIT sam čuo na Fejsbuku. Volim i pratim sve živo, ali za BIT nisam nikad čuo dok nisam video reklamu. Jako rano sam se prijavio, još letos. Kliknem na reklamu, pročitam, vidim da mi deluje ozbiljno i eto“, priča Ivan.

Ovaj kurs ima format „but kampa“, ali to je bio samo plus za Ivana.

Nisam kod nas video da ima ’but kampova’, to je bio plus što se mene tiče. Uvek to više volim, jer je intenzivno, a, bogami, na kraju se pokazalo da je ovo baš intenzivno. Ali to je super, to mi više odgovara. Volim da što pre naučim i da se posvetim tome, a ne ono da idem jednom-dvaput nedeljno na neke kurseve. Ovde smo radili i vikendom“, rekao je Ivan.

Image

Sistemom si zadovoljan, a program, predavači, okolina…?

„Najbolje iskustvo u tom smislu, definitivno. Ja sam prezadovoljan. Prvi deo sam dosta znao, tako da sam taman utvrdio neke stvari koje sam možda proleteo, jer smo ovde baš detaljno radili HTML i CSS i onda sam tu neke stvari baš utvrdio. I onda kada je krenuo React, tu mi je sve bilo nepoznato, ali mislim da sam okej savladao. Sve u svemu, bilo mi je super. Bilo je, naravno, trenutaka kada sam se jako nervirao, bilo je svega i svačega, kao što je uvek kad ste devet sati dnevno zajedno na okupu sa različitim ljudima. Meni je bilo dodatno naporno jer sam radio i svoj posao, pa onda budem ovde, pa kod kuće pređem sve šta smo radili taj dan, a onda se posvetim svojim klijentima do dva-tri ujutru, tako da mi je period bio…Super, ali ne vratilo se, hahaha“, priča Ivan kroz smeh.

A šta je bilo posle svega toga?

„Sad je to posle. Odbranili smo projekat u januaru, a onda sam morao malo da se iskuliram, pa sam od 1. februara počeo da tražim posao i našao ga - 26. marta počinjem da radim u jednoj američkoj firmi ovde u Beogradu. Radiću ’front end’ dizajn, što mi se jako sviđa. Dolazim iz sveta dizajna, pa mi je ’bek end’ malo suvoparan, više volim da radim sa onim što korisnik vidi“, rekao je Ivan.

Dolaziš iz kreativnog sveta dizajna u suvi svet programiranja, tako bar kaže rašireno mišljenje u javnosti?

Ima ovde dosta kreativnosti. Neko bi rekao da je kod suvoparan i da nema kreativnosti, ali bogami ima, možeš da se iskažeš. Javaskript mi je super, mislim da sam pronašao i programski jezik za sebe. Nekako mi je ovo baš leglo, baš mi se sviđa, želim ovo da radim“, završava Ivan.